College Noardeast-Fryslân op bezoek bij HELWA in Hallum

Bakken, chocolateren, mouleren, snijden. En natuurlijk verpakken. In de bakkerij van HELWA Wafelbakkerij BV in Hallum schieten de wafels in alle soorten en maten over de lopende banden. In goede banen geleid door vakkundig personeel.

Dinsdag 31 januari jl. bracht het college van b&w van Noardeast-Fryslân een bezoek aan dit mooie familiebedrijf dat dit jaar zijn 70-jarig jubileum viert. Het werd in 1953 opgericht als biscuitfabriek en startte in het centrum van Leeuwarden. In 1976 kwam Doeke Hellema in de bakkerij. Na een grote brand in 1987 verhuisde het bedrijf naar Hallum. En sinds januari 2023 zitten er drie zussen Hellema in de directie: algemeen directeur Maaike Nynke, commercieel directeur Dieuwke en operationeel directeur Welmoed. Daarmee doet heit Doeke Hellema een stapje terug.

Producten en afzetmarkt

De bakkerij produceert ‘alles wat er met wafels is te maken’: vooral heel veel lekkere koekjes en bars! Voornamelijk private label. Samen met klanten komt men tot nieuwe producten. De trends: vegan en gezonde producten (suiker- en glutenvrij, low carb en met proteïnen). Ca 75% is voor de export. Binnen Europa, maar ook naar bijvoorbeeld Amerika, Australië en het Midden-Oosten. Klanten zijn retailers en webwinkels.

Nieuwe koers

Met de zussen begint een nieuw tijdperk. Alle aspecten van het familiebedrijf worden opnieuw onder de loep genomen: gaan we zo verder of moeten we koers wijzigen? De processen moeten goed op orde zijn om de kwaliteit blijvend te kunnen garanderen. Met 130 toegewijde medewerkers en nog eens zo’n 40 in de flexibele schil is het een grote werkgever voor de regio. Reden waarom het bedrijf aandacht vraagt voor woningbouw in Hallum.

Verder wil de directie inzetten op:

– behouden van de huidige en het trekken van nieuwe klanten;

– kansen benutten in uitbreiding van de range producten;

– (geautomatiseerd) verpakken in-house.

Uitdagingen

Een gemakkelijke periode hebben de zussen niet uitgekozen om in het bedrijf te stappen. De hoge grondstof- en transportprijzen zijn er al wat langer. Evenals krapte op de arbeidsmarkt. En nu zijn daar de hoge energiekosten en netcongestie bij gekomen. Een onderwerp waarvoor het bedrijf nadrukkelijk de aandacht vraagt van het college. Het college heeft aangegeven graag samen op te willen trekken. Dat doet het onder meer binnen het pilotproject Masterplan Hallum. Hierin wordt door Ekwadraat en Firan i.s.m. Liander onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen voor de netcongestie op het bedrijventerrein in Hallum.

Het college is trots op dit bedrijf dat een grote werkgever is in de gemeente Noardeast-Fryslân en dat ondanks roerige tijden blijft denken in kansen.

Bron: Ondernemend Netwerk Noordoost

Meer artikelen